TekstFotogalerija
27.12.2023

Koncert kadeta Kadetske brigade




Povodom uspešno završene kalendarske godine i u susret praznicima kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane dana 26.12.2023. godine priredili su koncert u svečanoj sali Vojne akademije Univerziteta odbrane.



Koncert je bio prilika da se uspesi postignuti u školskim klupama, naučnim konferencijama, poligonima, vežbalištima i na sportskim borilištima proslave na prigodan način. Svestranost naših kadeta, osim kroz brojne studijske programe na kojima se školuju i uspehe ostvarene na sportskim takmičenjima, ogleda se i kroz realizaciju vannastavnih aktivnosti u oblasti kulture. Organizacija ovog koncerta potvrdila je već poznatu činjenicu da su kadeti tu i kada je teško i kada se uči ali i kada treba da se zaigra i zapeva.



Ovaj koncert bio je i prilika da se promoviše rad folklorne sekcije koja je nakon više godina pauze oživela u martu ove godine. Vođeni željom za igranjem, negovanjem tradicija i kulturnog nasleđa srpskog naroda kadeti su uspeli da uz podršku starešina Vojne akademije ožive ovu sekciju i da u kratkom roku privuku veliki broj svojih kolega da im se pridruže. Početni entuzijazam podržan pravim odlukama i visokom motivacijom kadeta kao rezultat je doneo današnji koncert koji je prihvaćen sa velikim oduševljenjem među kadetima. Kadeti su se predstavili igrama iz Vladičinog Hana, okoline Leskovca, Centralne i Zapadne Srbije.



Veliku podršku kadetim u pripremanju koreografija pružilo je Akademsko kulturno-umetničko društvo „Mika Mitrović – Jarac“ iz Beograda na čelu sa umetničkim direktorom gospodinom Srboljubom Ninkovićem. U znak dobre saradnje AKUD „Mika Mitrović – Jarac“ odazvalo se pozivu kadeta i na koncertu se predstavilo sa igrama srpskog življa Sarajevskog polja i igrama iz okoline Obrenovca.



Pored folklora kadeti muzičke sekcije izveli su „Medeno kolo“, „Prelaz kolo“, „Vratiću se tamo“ i „Odakle si sele“ dok su članovi pojačke sekcije izveli pesme „Sedam sati udara“ i „Zavet Kosova“. Kadetima se ove godine predstavio i kadet druge godine Danilo Marjanović koji je na guslama izveo pesmu „Majka“ Dragoslava Brnovića.



Pored kadeta koncertu su prisustvovali i zaposleni na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane, a među njima i načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane pukovnik vanredni profesor dr Srđan Blagojević i komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar koji nisu skrivali oduševljenje. Da je koncert nadmašio očekivanja prisutnih potvrda je došla na kraju kada je publika zajedno sa kadetima koji su pripremili koncert odigrala kolo na bini svečane sale Vojne akademije Univerziteta odbrane.