TekstFotogalerija
09.04.2024

Tribina: „Iskustva iz odbrane od NATO agresije na SRJ 1999. godine“




Povodom obeležavanja 25 godina od NATO agresije na SRJ na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane je održana tribina na temu „Iskustva iz odbrane od NATO agresije na SRJ 1999. godine“, kojoj su prisustvovali kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, profesori i zaposleni pripadnici Univerziteta odbrane.



Tribinu je otvorio pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane, a učešće su uzeli nastavnici i naučni radnici Vojne akademije Univerziteta odbrane, starešine sa iskustvima iz odbrane od NATO agresije na SRJ 1999. godine i kadeti čiji su očevi bili učesnici ovih dešavanja.



Tribina je oranizovana u tri panela koji su obuhvatili: istorijski, pravni, sociološki, politički i strategijski okvir pre početka NATO agresije, zatim iskustva iz borbenih dejstava u toku NATO agresije i stavove i razmišljanja kadeta o NATO agresiji na SRJ 1999. godine.



Kadeti i pripadnici Univerziteta odbrane imali su priliku da prisustvuju izlaganjima istaknutih profesora, naučnika, starešina sa iskustvima i kadeta koji su iznosili činjenice i iskustva vezana za događaje iz NATO agresije, da postavljaju pitanja i da aktivno učestvuju u diskusiji.



Tribina je imala za cilj negovanje sećanja na 78 dana odbrane od agresije NATO snaga na SRJ 1999. godine i edukaciju kadeta i profesionalnog sastava Univerziteta odbrane o okolnostima NATO agresije i iskustvima iz borbnih dejstava.