TekstFotogalerija
07.05.2024

Predavanje ambasadora Republike Italije u Beogradu polaznicima 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”




Ambasador Republike Italije u Republici Srbiji Nj.E. Luka Gori održao je 7. maja 2024. godine predavanje polaznicima 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik”.



Tema predavanja je bila: „Italijansko - srpski odnosi i pogledi na bezbednosne rizike i pretnje u svetu i regionu Balkana”. Moderator na predavanju je bio načelnik Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnik Vangel Milkovski, a prisustvovao je i prorektor za međunarodnu vojnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta odbrane pukovnik dr Srđan Ljubojević.



U sadržajnom izlaganju i diskusiji sa polaznicima 13. klase, ambasador Gori je izneo stavove svoje zemlje o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, apostrofirajući značaj saradnje sa Republikom Srbijom, sa kojom Italiju veže i strateško partnerstvo u  oblastima ekonomske, odbrambene, kulturne i drugih vidova bilateralne saradnje.



Predavanje po pozivu ambasadora Republike Italije predstavlja samo još jedno u nizu obraćanja ambasadora zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN, kao i velikih i regionalnih sila, koje se realizuje u okviru nastavnog područja „Strateško okruženje” Programa usavršavanja Visokih studija bezbednosti i odbrane.