TekstFotogalerija
16.05.2024

Studijska poseta polaznika 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik” Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske




U sklopu realizacije nastave polaznici 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i pripadnici stalnog sastava Univerziteta odbrane od 12. do 15. maja boravili su u studijskoj poseti Londonu gde su posetili bezbednosne institucije Ujedinjenog Kraljevstva.



Prvog dana posete (u ponedeljak 13. maja) polaznici su posetili štab Metropoliten policije (Met Police Lambert HQ), odnosno Centar za protivterorističke operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UK Countertrorist Policy Operataions Centre) u kojem ih je detektiv inspektor Kris Stjuart (DI Chris Stewart) upoznao sa istorijatom policije (Scotland Yard), kontekstom britanske PT strategije, te konkretnim akcijama preduzetim povodom terorističkih napada na tlu Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno na britanske državljane u svetu.
U Ministarstvu za spoljne poslove i razvoj (Foreign Comonwelth Development Office – FCDO) polaznici su imali sastanak sa gospođom Madlin Koks (Madelein Cox) načelnicom njenog odeljenja za Zapadni Balkan (West Balkan Department FCDO) koja je prezentovala interese Ujediljenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu, britanskom pristupu i njegovom značaju za bezbednost iz ugla Ujedinjenog Kraljevstva.
Delegaciji se takođe obratio Samjuel Bardvel (Samuel Bardwel) ispred odeljenja za politike bezbednosti i operacije (Department for security policy and operations), odnosno direkcije za Euro-Atlantik (Directorate for Euro-Atlantic) ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Gospodin Bardvel je govrio o angažovanju Ujedinjenog Kraljevstva u evropskoj regiji, njenim prioritetima i interesima, ali i o angažovanju u celom svetu.



Drugog dana delegaciju je primila i otpravnica poslova ambasade R. Srbije u Londonu gospođa Olivera Marinković sa kojom se razgovaralo o zastupanju srpskih interesa u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Nakon razgovora za polaznike VSBO je upriličen obilazak dela postabvke o srpsko - britanskim odnosima u Drugom svetskom ratu kroz koju je vodič bio penzionisani pp Nik Ilić (Lt. Col. RET Nick Ilic).
Nakon toga polaznici su se uputili u prostorije Čatam hausa (Chatham House) gde je organizovan sastanak sa predstavnicima Kraljevskog instituta za međunarodne odnose (The Royal Institute of International Affairs) ispred koga su govorili Armida van Rij (Armida van Rij), Sebastijan Majlard (Sebastien Mailard) i Džejms Niksi (James Nixey).
Direktorka zadužena za Evropu gospođa van Rij je govorila o procenama stanja bezbednosti u Evropi u globalu, dok su gospoda Majlard i Niksi, kao predstavnici Instituta zaduženi za Rusku Federaciju izneli razmišljanja Ujedinjenog Kraljevstva o stanju odnosa sa Ruskom Federacijom.
Delegacija je obišla zgrade Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (Parliament) gde su se polaznici sreli i nakratko razgovarali o prethodnim i aktuelnim britansko - srpskim odnosima sa predsednicom.
Sve parlamentarne grupe za saradnju sa Republikom Srbijom (All Parliament Party Group for Cooperation with Republic of Serbia) gospođom Džeki Dojl - Prajs (Jackie Doyle-Price) iz Donjeg doma (House of Commons), kao i sa prethodnim predsednikom lordom Džonom Randalom (Alexander John Randall, Baron Randall of Uxbridge) sada angažovanog u Gornjem domu Ujedinjenog Kraljevstva Parlamenta (House of Lords).



Cilj posete je u potpunosti ispunjen i polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane su imali priliku da se do detelja upoznaju sa sistemom bezbednosti, oružanim snagama, ali i političkom angažovanju Ujedinjenog Kraljevstva u svetu, Evropi i na Balkanu.