TekstFotogalerija
08.06.2024

Svečanost povodom završetka školovanja 48. klase Vojne gimnazije



 
Završetak školovanja učenika 48. klase Vojne gimnazije svečano je proslavljen danas na Vojnoj akademiji.


 
Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović i načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević sa saradnicima. Ispred Fonda „Potporučnik Borko Nikitović“ prisustvovali su Zora i Nebojša Nikitović, majka i brat potporučnika po kome priznanje, koje se dodeljuje najuspešnijem učeniku u klasi, nosi ime.




 
Među deset nagrađenih najuspešnijih maturanata 48. klase Vojne gimnazije, posebno su se istakle prve tri učenice u rangu kojima je rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović dodelio, a na današnjoj svečanosti i uručio ručne satove, a to su: prva u rangu učenica Emilija Zupan, druga u rangu učenica Danica Vojnović i treća u rangu učenica Sofija Milovanović.
 


 
Načelnik Vojne akademije nagradio je knjigom učenike 48. klase Vojne gimnazije Viktoriju Bajčić, Nemanju Đurđeva i Teodoru Ilić, a načelnik Vojne gimnazije pohvalio je za postignuti uspeh učenike Veljka Zdravkovića, Andrijanu Jevrić, Tijanu Pereski i Teu Arizanović.
 

 
Obraćajući se okupljenima na današnjoj svečanosti, načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević čestitao je svima na postignutom uspehu.
 
- Vaš rad i rad vaših nastavnika i komandira višestruko je nagrađen uspehom koji ste postigli, ocenama koje ste ostvarili i znanjima i sposobnostima kojima ste se obogatili. Imali ste divne uzore u generacijama uspešnih učenika Vojne gimnazije, a dali ste i težak zadatak narednim generacijama da prevaziđu vaša postignuća – rekao je pukovnik Blagojević poželevši maturantima uspešan nastavak školovanja u Vojnoj akademiji.


 
Zbog ostvarenih rezultata i kao prvoj u rangu, učenici Emiliji Zupan u ime Fonda „Potporučnik Borko Nikitović“, Zora Nikitović uručila je godišnju nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje još od 1993. godine.


 
Maturantima i gostima na današnjoj svečanosti obratio se i načelnik Vojne gimnazije potpukovnik Blagoje Đačić, ističući da je ponosan ostvarenim rezultatima ove generacije.
 
- Dragi maturanti, odajem vam priznanje za uspeh koji ste postigli, za trud koji ste uložili, i za sva odricanja koja ste učinili kako biste sa najvišim ocenama, znanjima i sposobnostima došli na današnju svečanost. Kao što ste se do sada poznavali i prepoznavali po svojim znanjima i vrlinama, disciplinom i zrelosti, sposobnosti i spretnosti, među svim ostalim srednjoškolcima, tako vam i od sada predstoji ozbiljan i još teži zadatak i odgovornost da istrajete na svom putu uspeha i da se među kadetima Vojne akademije, a kasnije i među oficirima Vojske Srbije uvek prepoznajete i bar za koplje odvojite svojim marljivim, odgovornim, predanim i odanim radom i postupcima kakvi se samo od vas očekuju – rekao je potpukovnik Đačić.
 

 
Obraćajući se u ime 48. klase, najuspešnija među njima učenica Emilija Zupan istakala je da je za četiri godine Vojne gimnazije naučila da se najsigurnije napreduje malim koracima koji su ispunjeni trudom i upornošću i da se tako zagarantovano stiže do uspeha.
 
- Možemo sa sigurnošću da se pohvalimo znanjem koje smo stekli i najboljim profesorima koji su nam dali sva znanja iz svog predmeta, i u protekle četiri godine su nas pripremili za jedan drugačiji život, život odraslih i sposobnih ljudi. Oni su imali i ulogu naših drugih roditelja i pružali nam podršku u teškim trenucima – rekla je najuspešnija učenica u klasi Emilija Zupan.


 
Na svečanosti je naglašeno da su se u 48. klasi istakli izuzetno uspešni učenici, koji su interesovanjem i nesebičnim zalaganjem potvrdili odlične rezultate iz matematike, hemije, istorije i drugih oblasti, ali i kroz ispoljavanje talenata u kreativnom pisanju, sviranju instrumenata i pevanju, a da su najponosniji na njih jer su se, pre svega, istakli kao dobri ljudi.


 
Na Vojnoj akademiji upriličen je i bogat kulturno-umetnički program koji su pripremili i izveli učenici Vojne gimnazije, čiji hor je i započeo svečanost izvodeći Himnu Republike Srbije “Bože pravde”. Prikazan je i kratak film o 48. klasi Vojne gimnazije koji je pripremila razredni starešina Gorica Đaković Doroški.