TekstFotogalerija
15.06.2024

Poseta delegacije Istorijskog instituta




Vojnu akademiju je 14. juna 2024. godine posetila delegacija Istorijskog instituta predvođena direktorom prof. dr Aleksandrom Rastovićem, naučnim savetnikom. Poseta je realizovana na osnovu Sporazuma o saradnji sa Istorijskim institutom, a u sklopu priprema za organizaciju značajnog jubileja, 175. godina od osnivanja Vojne akademije. Istorijski institut je naučno-istraživačka ustanova koja pored izučavanja ekonomske, društvene, političke i kulturne istorije, značajnu pažnju posvećuje i vojnoj istoriji našeg naroda.



Delagaciju Istorijskog instituta su primili i pozdravili brigadni general prof. dr Boban Đorović, dipl. inž., rektor Univerziteta odbrane, pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, načelnik Vojne akademije i pukovnik vanr. prof. dr Srđan Starčević, Prorektor za kvalitet i razvoj.

Delagacija Istorijskog instituta je imala priliku da se u Spomen sobi Vojne akademije upozna sa bogatom i slavnom istorijom vojnog školstva Srbije. Obilazak Spomen sobe Vojne akademije vodio je autor postavke, pukovnik vanr. prof. dr Slobodan Đukić, načelnik Katedre društvenih nauka i profesor Vojne istorije.



Tokom obilaska prisutni su imali prilike da se upoznaju sa eksponatima Spomen sobe i da daju stručne savete o mogućnostima i načinima čuvanja i konzervacije originalnih predmeta od velikog vojno-istorijskog značaja. 



Poseta delegacije Istorijskog instituta je nastavljena obilaskom Bogoslužbenog prostora Vojne akademije.



U Pištoljskoj streljani delegacija je imala priliku da se upozna sa najsavremenijim simulatorom gađanja, a obilaskom sportskih kapaciteta Vojne akademije, da vidi mogućnosti za vojno-fizičko vežbanje kadeta.


 
Direktor Istorijskog instituta je sa saradnicima zaključio da Vojna akademija ulaže velike napore za razvoj vojnih nauka i da raspolaže sa respektabilnim kapacitetima za naučno-istraživački rad. Takođe je pohvalio način na koji Vojna akademija neguje i čuva bogato kulturno-istorijsko i vojno nasleđe Republike Srbije.